Utbrudd av mistenkt Marburg-virussykdom – Den forente republikken Tanzania
14. januar 2025
KOMMENTAR: DE SVAKESTE SKAL TAS FØRST!!
Beskrivelse av situasjonen
Introduksjon
13. januar 2025 informerte WHO sine medlemsstater og IHR-statsparter om et utbrudd av mistenkt Marburg Virus Disease (MVD) i Kagera-regionen i Den forente republikk Tanzania ved å bruke vår sikre nettbaserte plattform – Event Information Site (EIS) . Under det internasjonale helseforskriften brukes EIS til å utstede raske varsler til medlemslandene om akutte og raskt utviklende folkehelserisikoer og hendelser med mulige internasjonale implikasjoner.
Oppsummering av situasjonen
10. januar 2025 mottok WHO pålitelige rapporter fra kilder i landet angående mistenkte tilfeller av MVD i Kagera-regionen i Den forente republikken Tanzania. Seks personer ble rapportert å ha blitt rammet, hvorav fem var døde. Tilfellene presenterte med lignende symptomer som hodepine, høy feber, ryggsmerter, diaré, hematemese (oppkast med blod), ubehag (kroppssvakhet) og, på et senere stadium av sykdommen, ekstern blødning (blødning fra åpninger).
Fra 11. januar 2025 ble det rapportert om ni mistenkte tilfeller, inkludert åtte dødsfall (case fatality ratio (CFR) på 89%) i to distrikter – Biharamulo og Muleba. Prøver fra to pasienter er samlet inn og testet av Nasjonalt folkehelselaboratorium. Resultatene venter på offisiell bekreftelse. Kontakter, inkludert helsepersonell, rapporteres å ha blitt identifisert og under oppfølging i begge distrikter.
Bukoba-distriktet i Kagera-regionen opplevde sitt første MVD-utbrudd i mars 2023, og zoonotiske reservoarer, som fruktflaggermus, er fortsatt endemiske i området. Utbruddet i mars 2023 varte i nesten to måneder med ni tilfeller inkludert seks dødsfall.
Folkehelserespons
Nasjonale hurtigreaksjonsteam har blitt utplassert for å støtte utbruddsundersøkelse og respons; overvåkingsaktiviteter har blitt intensivert med kontaktsporing pågående; laboratorieprøver fra nyere tilfeller er sendt til bekreftelse ved Folkehelselaboratorium. Et mobilt laboratorium er lokalisert i Kagera-regionen og behandlingsenheter skal ha blitt etablert.
WHO risikovurdering
Risikoen for dette mistenkte MVD-utbruddet vurderes som høy på nasjonalt nivå på grunn av flere bekymringsfulle faktorer. Det mistenkte utbruddet så langt involverer minst ni mistenkte tilfeller, inkludert åtte dødsfall, noe som resulterer i en høy CFR på 89 %. Helsepersonell er inkludert blant de mistenkte tilfellene som er berørt, noe som understreker risikoen for sykehusoverføring. Kilden til utbruddet er foreløpig ukjent.
Rapporteringen av mistenkte MVD-saker fra to distrikter antyder geografisk spredning. Den forsinkede oppdagelsen og isoleringen av tilfeller, kombinert med pågående kontaktsporing, indikerer mangel på fullstendig informasjon om det nåværende utbruddet. Flere tilfeller forventes å bli identifisert.
Den regionale risikoen anses som høy på grunn av Kagera-regionens strategiske plassering som et transittknutepunkt, med betydelig grenseoverskridende bevegelse av befolkningen til Rwanda, Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo. Etter sigende er noen av de mistenkte sakene i distrikter nær internasjonale grenser, noe som fremhever potensialet for spredning til nabolandene. MVD er ikke lett overførbar (dvs. i de fleste tilfeller krever det kontakt med kroppsvæskene til en syk pasient med symptomer eller med overflater som er kontaminert med disse væskene). Det kan imidlertid ikke utelukkes at en person eksponert for viruset kan være på reise.
Den globale risikoen vurderes i dag som lav . Det er ingen bekreftet internasjonal spredning på dette stadiet, selv om det er bekymringer om potensielle risikoer. Kagera-regionen, selv om den ikke er i nærheten av Tanzanias hovedstad eller store internasjonale flyplasser, er godt forbundet gjennom transportnettverk, og har en flyplass som kobles til Dar es Salaam for videre reise utenfor Tanzania med fly. Dette fremhever behovet for økt overvåkings- og saksbehandlingskapasitet ved relevante inngangspunkter og grenser, og tett koordinering med naboland for å styrke beredskapskapasiteten.
WHO råd
Menneske-til-menneske overføring av Marburg-virus er først og fremst assosiert med direkte kontakt med blod og/eller andre kroppsvæsker fra infiserte mennesker. WHO anbefaler at følgende risikoreduserende tiltak tas som en effektiv måte å redusere MVD-overføring og kontrollere et utbrudd.
Forebygging : Beskyttende tiltak enkeltpersoner bør ta for å redusere menneskelig eksponering for viruset inkluderer:
Reduser risikoen for overføring fra menneske til menneske i samfunnet som følge av direkte eller nær kontakt med infiserte pasienter, spesielt med kroppsvæskene deres. Nær fysisk kontakt med MVD-pasienter bør unngås.
Personer som er mistenkt eller bekreftet for MVD, bør umiddelbart søke hjelp i helseinstitusjoner og isoleres i et utpekt behandlingssenter for tidlig behandling og for å unngå overføring hjemme.
Samfunns- og familiemedlemmer bør unngå å ta vare på symptomatiske individer hjemme, og unngå å berøre kroppene til mennesker avdøde med MVD-symptomer. De bør unngå å berøre andre potensielt forurensede gjenstander og overflater. De bør oppfordres til å gå til helseinstitusjon for utredning og behandling dersom de har symptomer.
Reduser risikoen for overføring av flaggermus til menneske som følge av langvarig eksponering for gruver eller grotter bebodd av fruktflaggermuskolonier. Under arbeid eller forskningsaktiviteter eller turistbesøk i gruver eller grotter som er bebodd av fruktflaggermuskolonier, bør folk bruke hansker og andre passende verneklær (inkludert masker). Under utbrudd bør alle animalske produkter (blod og kjøtt) tilberedes grundig før inntak.
Koordinering: Det oppfordres til flersektoriell koordinering og søylemøter på alle nivåer og deling av detaljerte situasjonsrapporter. Det oppfordres også til involvering av ulike interessenter og partnere i beredskaps- og responsaktiviteter. For å sikre en effektiv og vedvarende respons, anbefales ressursmobiliseringsinnsats i regjeringen og med partnere.
Risikokommunikasjon og samfunnsengasjement : Å øke offentlig bevissthet og engasjere seg i lokalsamfunn er viktig for å lykkes med å kontrollere MVD-utbrudd. Dette inkluderer bevisstgjøring av symptomer, risikofaktorer for infeksjon, beskyttelsestiltak og viktigheten av å søke øyeblikkelig hjelp ved et helseinstitusjon. Sensitiv og støttende informasjon om trygge og verdige begravelser er også avgjørende. Denne bevisstheten bør økes gjennom målrettede kampanjer og direkte arbeid med lokalsamfunn. Spesiell oppmerksomhet bør gis til høyrisikogrupper, som tradisjonelle healere, presteskap og samfunnsledere, som utilsiktet kan legge til rette for sykdomsspredning, og som er viktige informasjonskilder for samfunnet. Feilinformasjon og rykter bør adresseres for å skape tillit og fremme tidlig symptomrapportering.
Overvåking: Aktiv saksdeteksjon, kontaktsporing og varslingshåndtering på tvers av berørte og nærliggende regioner bør intensiveres. Samfunnsbaserte overvåkingssystemer bør styrkes for raskt å identifisere og rapportere nye tilfeller, spesielt i høyrisikoområder. Tett overvåking av helsepersonell, familiemedlemmer og enkeltpersoner som har hatt kontakt med mistenkte tilfeller eller andre høyeksponeringsinnstillinger bør sikres. Overvåkingskapasiteten bør også intensiveres ved relevante inngangspunkter og grenser for å redusere risikoen for ytterligere spredning, også internasjonalt.
Tiltak for forebygging og kontroll av infeksjoner ( IPC) : kritiske tiltak for forebygging og kontroll av infeksjoner bør implementeres og/eller styrkes i alle helseinstitusjoner, i henhold til WHOs retningslinjer for infeksjonsforebygging og -kontroll for Ebola og Marburg sykdom , som fremhevet viktigheten av rask implementering av IPC-ringtilnærmingen inkludert men ikke begrenset til IPC rask vurdering, dekontaminering av helseinstitusjoner og husholdninger og tidlig oppdagelse og identifisering av tilfellene gjennom screening og isolering av de mistenkte tilfellene for å minimere overføringsrisikoen.
Helsearbeidere som tar vare på pasienter med bekreftet eller mistenkt MVD bør ta overføringsbaserte forholdsregler i tillegg til: standard forholdsregler , inkludert hensiktsmessig bruk av personlig verneutstyr (PPE) og håndhygiene i henhold til WHOs 5 øyeblikk for å unngå kontakt med pasientens blod og annet kroppsvæsker og med forurensede overflater og gjenstander. Avfall som genereres i helseinstitusjoner, må trygt skilles, samles inn, transporteres, lagres, behandles og til slutt deponeres. Følg nasjonale retningslinjer, regler og forskrifter for sikker avfallshåndtering eller følg WHOs retningslinjer for sikker avfallshåndtering
Pasientbehandlingsaktiviteter bør gjennomføres i et rent og hygienisk miljø som legger til rette for praksis knyttet til forebygging og kontroll av helserelaterte infeksjoner (HAI) som skissert i Essensielle miljøhelsestandarder i helsevesenet. Sikkert vann, tilstrekkelig sanitær og hygieneinfrastruktur og tjenester bør tilbys i helseinstitusjoner. For detaljer om anbefalinger og forbedringer, følg implementeringspakken for WASH FIT
Laboratorietesting: Behandlingen og analysen av prøver bør fremskyndes, med resultater som umiddelbart deles med respondere og klinikere for å veilede pasientbehandling, inneslutningsstrategier og bredere responsinnsats. Dette inkluderer genomisk sekvensering på positive prøver. Internasjonal henvisning av prøver til et regionalt referanselaboratorium bør vurderes for sammenligning mellom laboratorier.
Evaluering av kandidater for medisinske mottiltak : Det finnes ingen lisensierte vaksiner eller terapeutika mot MVD. Flere kandidatvaksiner er i pipelinen, og utbrudd gir en mulighet til å vurdere deres effektivitet og sikkerhet. Det er tilgjengelige protokoller og et nettverk av eksperter på filovirus klar til å støtte nasjonale forskere.
Trygge og verdige begravelser : Trygge og verdige begravelsesprotokoller bør implementeres for mennesker som har dødd for å minimere eksponeringen i samfunnet. Ytterligere opplæring og utstyr for helsepersonell og gravteam bør gis for å sikre sikker håndtering av MVD-relaterte dødsfall. Grundig samfunnsengasjement er nødvendig for å sikre at berørte lokalsamfunn har fullmakt til å følge protokollen.
Saksbehandling og psykisk helse og psykososial støtte: Isolasjons- og behandlingsfasiliteter bør være tilstrekkelig utstyrt for å sikre sikkerheten og effektiviteten til pasientbehandlingen, samtidig som spredning av sykdommen forhindres. Støttende omsorg som rehydrering, symptombehandling og psykologisk støtte til pasienter og deres familier er avgjørende for å forbedre overlevelsesraten og dempe utbruddets virkning.
Grensehelse og grenseoverskridende koordinering: Overvåkings- og responskapasiteten bør styrkes ved relevante innfartssteder, transportmidler ombord og i grenseregioner for å hindre videre spredning, inkludert internasjonalt. Saker, kontakter og enkeltpersoner i berørte områder som viser tegn og symptomer som er forenlige med saksdefinisjoner, bør rådes til ikke å reise i tråd med WHOs grensehelse og tekniske retningslinjer for utbrudd av filovirussykdom. Samarbeidet med naboland bør styrkes for å harmonisere rapporteringsmekanismer, gjennomføre felles undersøkelser og dele kritiske data i sanntid. Land rundt bør styrke beredskapsaktiviteter for å muliggjøre tidlig oppdagelse, isolasjon og behandling.
Beredskap og beredskap: Beredskapsvurderinger i høyrisikoregioner bør utføres for å sikre at responsmekanismer, som mobile laboratorier og isolasjonsenheter, er tilstrekkelig utstyrt for å håndtere nye saker.
Basert på gjeldende risikovurdering fraråder WHO alle reise- og handelsrestriksjoner med Den forente republikk Tanzania.
Del dette:
Tagged døde, Dødsfall, Laboratorier, sikkerhet, spredning, Støtte, symptomer, Vaksiner, virus, WHOEditUtbrudd av mistenkt Marburg-virussykdom – Den forente republikken Tanzania
Innleggsnavigasjon
Du vil kanskje også like
Mars mnd nærmer seg og tiden er snart der.
13. januar 2025
NYHETER OM SYKDOMSUBROTT….DA ER VI TILBAKE TIL 2020…OG NORGE ER IGJEN FLINKEST I KLASSEN I EUROPA.
27. desember 2024
FORVARSEL FUGLEINFLUENSA HOAX!
20. desember 2024